Oldalak

2015. május 31., vasárnap

Kisebb multinacionális cégek könyvelésének sajátosságai

A magyarországi kisebb multinacionális cégek általában egy nagyobb vállalatcsoport hazai leányvállalatai.
Könyvelésük sajátosságaira az alábbi jellemző:
  • Angol nyelvű kapcsolattartás
  • Rendszeres, általában havi reporting (jelentéskészítés) egyedi struktúrában
  • Beszámoló elkészítése angol nyelven is
  • Könyvvizsgálat magas szinten
  • Esetleges controlling feladatok ellátása
  • Modern informatikai megoldások



Angol nyelvű kapcsolattartás

Az angol a gyakorlatban az üzleti világ eszperantója. Amennyiben multinacionális cégek könyveléséről van szó, úgy már szinte elengedhetetlen a felső fokú szakmai nyelv ismerete, a folyékony tárgyalási képesség.

Rendszeres, általában havi reporting (jelentéskészítés) egyedi struktúrában

A multinacionális cégek jellemzően tőzsdén jegyzett cégek, így rendszeresen, havonta kell közölniük előzetes adatokat. A multinacionális cégekre jellemző a rendszeres, havi zárás, aminek határideje nagyon szűk, a tárgyhónapot követő harmadik vagy negyedik munkanap, ami a hazai ünnepnapokhoz nem igazodik.
Könyvelésüket ezért naprakész állapotban kell tartani, mivel a zárás és az azzal járó feladatok önmagukban is sok időt emésztenek fel.
A megfelelő reportingot mindig megelőzi a belföldi és külföldi főkönyvi kivonatok egyeztetése, megfeleltetése (mapping), ami komoly átgondolást és szakértelmet kíván.
A reportálás nyelve általában szintén angol.

Beszámoló elkészítése angol nyelven is

Mivel jellemző, hogy az éves, illetve egyszerűsített éves beszámoló aláírását külföldi ügyvezető fogja végezni, ezért angol vagy más idegen nyelven is szeretné látni a szignózásra váró beszámolót. A jobbik esetben csak a számszaki adatok fontosak, tehát a mérleg és az eredménykimutatás, de felmerülhet az igény a kiegészítő melléklet lefordítására is.
Amennyiben nem kívánunk 100 000-es nagyságrendű összeget elkölteni fordítóirodáknál, úgy a maga szintű angol nyelvtudás itt is elengedhetetlen.

Könyvvizsgálat magas szinten

Ha már beszámoló, akkor könyvvizsgálat. A multinacionális cégek jellemzően nemzetközi könyvvizsgáló cégekkel dolgoznak, akik akár a Big 4-ból is kikerülhetnek. Fel kell készülni az alapos, mindenre kiterjedő auditra igen szűk határidővel, amely jelentős munkaleterhelést jelent.
Itt nem arról van szó, hogy keresünk egy könyvvizsgálót, aki mindent aláír pár nap munka után. Nagy eséllyel ezt nem ússzuk meg.
Készüljünk fel ezen felül a belső auditra is, amennyiben ezt a cég ISO minősítése vagy company policy-je (belső szabályzat) szükségessé teszi.

Esetleges controlling feladatok ellátása

Nagyobb cégek már önálló hazai kontrollert alkalmaznak, ám kisebb cégeknél ezt általában regionális szinten végzik el. Készülni kell ezért az ilyen jellegű kérdésekre és a szoros együttműködésre. Nem elég csupán a főkönyv adatait közölni más könyvviteli információk gyors és precíz kimutatására is szükség lehet.

Modern informatikai megoldások

A globális gazdaság elképzelhetetlen lenne modern informatikai megoldások nélkül. Skype, felhő, Hyperion, CRM, integrált pénzügyi rendszerek – hogy csak a legismertebbeket említsük.
Lépést kell tartani ezekkel a komplex rendszerekkel. Ezen felül magas fokú Excel ismeretek nélkül ne is fogjunk hozzá ilyen cég könyveléséhez, mert e nélkül nem lehetséges a nagy mennyiségű adat feldolgozása, átfordítása, elemzése.

Összefoglaló

A multinacionális cégek könyvelés, komoly, komplex és kihívásokkal teli könyvelési feladat. Bár a belföldi törvényeknek való megfelelés itt is kiemelt szempont, mégsem javasolható ilyen munka olyan könyvelőirodáknak, amelyek csak hazai cégek könyvelésében jártasak, a „multis” tapasztalat elengedhetetlen.
További információ a www.whisperingtree.hu weboldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése